Verduurzamen en ook kosten besparen

Geplaatst op: 23-02-2024

Kom kijken bij Van der Kemp op 21 maart 2024 van 15:00 - 17:00 uur.

Verduurzamen en ook kosten besparen

Waarschijnlijk heb je wel eens gedacht aan het verduurzamen van het bedrijf door geen aardgas meer te gebruiken. Maar vaak laten de hoge kosten en de moeite die dit met zich meebrengt je twijfelen. Het verduurzamen van je bedrijf kost namelijk aandacht en geld. Gelukkig bestaat er een methode die weinig gedoe oplevert en die je geld laat besparen op je verwarmingskosten.  

Voorzitter van bedrijvenpark Wijnbergen, Ronald van der Kemp, heeft onlangs de eerste stap gezet. Hij lanceerde een proefproject met HR-infraroodpanelen bij vier bedrijven die ruimte huren in zijn panden op bedrijvenpark Wijnbergen. Hoewel infraroodverwarming bekend staat als comfortabel wil hij namelijk zeker weten of zijn huurders deze verwarming waarderen. In elk geval zorgt deze verwarming voor een flinke besparing op de stookkosten.

Met infraroodpanelen kun je het bedrijf verduurzamen en onafhankelijk maken van aardgas, vergelijkbaar met een warmtepomp. Een warmtepomp zet elektriciteit efficiënter om dan infraroodpanelen. Het gebouw moet dan wel constant op dezelfde temperatuur worden gehouden. Infraroodverwarming daarentegen hoeft alleen te werken als de ruimte wordt gebruikt. Daarnaast kun je verschillende temperaturen instellen per ruimte en zelfs per werkplek. Zo kan de temperatuur in kantoren hoger zijn dan in de gangen en opslagruimtes. Dit heeft geleid tot een besparing van meer dan 50% op de energiekosten in een pand van Van der Kemp, in vergelijking met een CV op aardgas. Bovendien zijn de materiaal- en onderhoudskosten laag en vereist de installatie weinig werk.

Combineren met zonnepanelen
De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren gedaald en de opbrengst aan elektriciteit per paneel nam flink toe. Per saldo kost zelf opgewekte elektriciteit daarom aanzienlijk minder. Infraroodverwarming met zonnepanelen is een uitstekende combinatie. Overdag, tijdens werkuren, is verwarming nodig. Dan kun je gebruik maken van goedkope stroom van de eigen zonnepanelen.

Eenvoudig en snel installeren?
Het installeren van infraroodpanelen gaat eenvoudig en snel. Ze worden in het systeemplafond gelegd of aan het plafond bevestigd. De panelen worden op de elektriciteitsvoorziening aangesloten en de verwarming werkt. Infraroodpanelen stralen warmte uit, dezelfde soort warmte als van een haard. Een centrale verwarming, verwarmt de lucht. Infrarood verwarmt de massa, zoals het meubilair, de wanden, vloeren en mensen. Dit is effectief en de warmte voelt plezierig aan. Vergelijkbaar met de avondzon. De temperatuur wordt geregeld met een app op de telefoon en een sensor. Per paneel kun je de tijden en temperaturen per uur en per dag instellen en wijzigingen. Als je een aanwezigheidsmelder laat installeren, werkt een paneel alleen als er mensen in de ruimte zijn. Dit levert een besparing op van 10 tot 40% op de stookkosten.

De infraroodverwarming is geleverd en geïnstalleerd door Soteq, specialist in duurzame elektrische systemen.

Is infraroodverwarming voor jou interessant?

De Buitenwacht is een onderzoeks-, advies en projectbureau. We kunnen voor jou net zoals voor Van der Kemp berekenen of infraroodverwarming interessant is. Ook brengen we in beeld welke installatie nodig is en hoe je deze eventueel kunt combineren met zonnepanelen.

Geïnteresseerd? Neem dan contact op met De Buitenwacht, kantoor@de-buitenwacht.nl of 085 – 060 167.

Kom kijken bij Van der Kemp

Je kunt komen kijken hoe infraroodverwarming in de praktijk werkt. Je komt te weten hoe infraroodverwarming werkt, eruitziet en je kunt zelf de warmte voelen. Om 15.00 uur geeft Paul van Uum, directeur van fabrikant van infraroodverwarming in Duiven, een toelichting.

Datum: donderdag 21 maart
Tijd: 15.00 – 17.00 uur
Toelichting om 15.00 uur
Locatie: De Buitenwacht - Doetinchemseweg 59 - Doetinchem

20240220 115307