Grootste openbare waterstoftankstation van Europa op Wijnbergen

Geplaatst op: 19-12-2021

In Doetinchem is de afgelopen weken volop gewerkt aan het grootste openbare waterstoftankstation van Europa. Deze week is het tankstation opgeleverd. Het waterstofvulpunt maakt onderdeel uit van het Kuster Energy Point aan de Braamtseweg op industieterrein Wijnbergen. Daar kunnen vanaf woensdag 22 december voertuigen die rijden op waterstof tanken onder 700 en 350 bar.

Paul Bombeld, waterstofinnovatiemanager van Kuster H2 Energy, is zeer blij met de opening. “De afgelopen 9 maanden heeft een groot team van specialisten zeer efficiënt gewerkt. Normaal duurt alleen de bouw van het tankstation al 16 maanden en daar komt de vergunningsaanvraag nog bij. Hier hebben we zaken parallel laten lopen om de openstelling in december te laten plaatsvinden. De omgevingsdienst, de veiligheidsregio, de gemeente en de provincie hebben zeer voortvarend gewerkt. Als team hebben ze een topprestatie geleverd. Ik denk dat nog nergens ter wereld zó snel een compleet H2-tankstation is gerealiseerd, het is een hoogstaand stukje techniek. Daarom de komende weken ongetwijfelt wel eens voorkomen dat het tankstation even hapert, maar dat verdwijnt geleidelijk bij het beter inregelen van de systemen.”

Ook Jan-Pieter de Wilde, commercieel directeur is zeer tevreden over de voortvarendheid. “We zijn met Kuster van een traditionele oliehandel opgeschoven naar een aanbieder van vele soorten schone energie. We zijn een echt Achterhoeks bedrijf, maar altijd wel zeer vooruitstrevend. Dat zagen we indertijd met groen gas en bij het installeren van laadpalen voor electrische auto’s. Nu lopen we weer voorop met waterstof. Innovatie hoort bij Kuster.”

Het ligt in de bedoeling dat vanaf deze maand tien bussen van Arriva iedere dag waterstof  komen tanken. Die ontwikkeling staat even stil, want twee maanden geleden is er brand uitgebroken in een garrage van Arriva waar de eerste waterstofbus stond. Het is nog niet duidelijk of de bus de oorzaak was, het onderzoek loopt nog. Begin volgend jaar wordt de uitslag van het onderzoek verwacht.Tot die tijd rijdt Arriva nog door de Achterhoek met dieselbussen.

In de Achterhoek, Liemers en de regio Arnhem Nijmegen rijden momenteel meer dan 100 personenauto’s op waterstof. De verwachting is dat dat de komende jaren er snel meer gaan worden. Toyota en Hyundai hebben waterstofauto’s in de showroom staan. Vrachtauto’s op waterstof zijn vanaf het eerste kwartaal 2022 leverbaar.

Tankstation in de takels